2017 VANDR SKRZ MALÓ HANÓ má 50

08.04.2017 07:00

Začátek historie DP spadá do roku 1968. Myšlenka pořádat turistický pochod se zrodila v hlavách Josefa Schneeweisse a Pavla Grunty, kteří navrhli jak základní námět, tak první trasu. Po zvážení možností, které poskytovalo okolí města, byla jako nejpříznivější oblast zvolena převážně zalesněná krajina jižně od Moravské Třebové směrem k Jevíčku. Tento prostor se dostal i do názvu pochodu a jako „VANDR SKRZ MALÓ HANÓ“ se stal pravidelnou jarní akcí, která druhou dubnovou sobotu přivádí turisty do jarní přírody.

Během jednotlivých ročníků byla propojena turisticky a historicky zajímavá místa celého regionu, jako zřícenina hradu Cimburk nad Městečkem Trnávkou, památník padlých členů partyzánské skupiny Borkaňuk u Předního Arnoštova, lesní hřbitov válečných zajatců u Vísky u Jevíčka, Jevíčko, z těch novodobějších pak rozhledna Pastýřka.

V prvních ročnících byly v nabídce pouze trasy v délce 50 a 25 kilometrů. Větší zájem ze stran veřejnosti byl zaznamenán po zařazení trasy v délce 12,5 (13) kilometrů. Cílem této nejkratší trasy byl nejprve pietní hrob partyzánské skupiny, poté zřícenina hradu Cimburk.

Během uplynulých 50 let se měnily nejen trasy, ale i místa startu a cíle. Startovalo se od radnice, ze zámku či z klubovny turistů na Piaristické ulici. Více než 15 let opět začínáme ve vstupní hale radnice a končíme na zámku.

Od 90. let se pochodu mohou účastnit i cyklisté, a to na trase dlouhé 50 km. Již desetiletou tradici má vandrování těch nejmladších s rodiči na 6 kilometrovém okruhu v rámci tzv. „DĚTSKÉHO VANDRU“.

Zájem o pochod odpovídá atraktivnosti zvoleného prostoru. Po úvodním rozmachu na konci 70. let minulého století, kdy účast dosáhla až 2500 účastníků, se pochodu v současnosti zúčastňuje s ohledem na počasí zhruba 500 až 1000 vandrovníků.

Zdravíme účastníky všech minulých ročníků a těšíme se, že 8.4.2017 se opět pozdravíme tradičním „ZDRÁVI DOŠLI!“

Současně také děkujeme všem současným sponzorům, organizátorům a dobrovolným pořadatelům za úspěšné přivedení DP „VANDRU SKRZ MALÓ HANÓ“ k již 50. ročníku, z něhož se tak stal nejstarší pochod v okrese Svitavy.